Έχεις δώσει άδεια στην Adobe να βλέπει τις φωτογραφίες σου χωρίς να το ξέρεις.

Adobe, αγαπημένη εταιρία.

Αποφάσισε λοιπόν, αυτομάτως να συμπεριλάβει όλους τους συνδρομητές του Creative Cloud, στο content analysis program, χωρίς τη συγκατάθεση τους, χωρίς κάποια ειδοποίηση.

Τι είναι το Content Analysis Program. Οι αλγόριθμοί που χρησιμοποιεί η Adobe τα τελευταία χρόνια, όπως η αντικατάσταση ουρανού, η επιλογή θέματος, το content aware fill κλπ, χρησιμοποιούν machine learning. Η τεχνολογία αυτή χρειάζεται εκπαίδευση, που μπορεί να γίνει μέσω αυτόματων αλγόριθμων χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, ή χειροκίνητα μέσω ανθρώπων.

Πρέπει να υποδείξει κάποιος, ότι αυτό είναι το φόντο, και αυτό είναι το θέμα, και για να γίνει σωστή εκπαίδευση χρειάζεται πολλές χιλιάδες η εκατομμύρια φωτογραφίες, και για να επιτύχουν υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης, συχνά χρειάζεται και ανθρώπινη υποστήριξη.

Που θα βρει λοιπόν η adobe φωτογραφίες;

Ε φυσικά θα πάρει τις δικές μας. Τι καλύτερο από τις φωτογραφίες μας, που είναι και αυτές που όντως χρησιμοποιούνται στα προγράμματα της, όπως στο photoshop, στο lightroom, το premiere.

H Adobe λοιπόν αποφάσισε οτι όλες οι φωτογραφίες μας, τα βίντεο, ο ήχος, το κείμενο, όλα αυτά να χρησιμοποιούνται για να εκπαιδευτούν οι αλγόριθμοι του photoshop, του Lightroom και πινατότατα άλλων εφαρμογών που είναι μέρος του Creative Cloud

Τώρα η adobe λέει ότi η αρχική επεξεργασία γίνεται τοπικά, και ότι κάνει aggregation, δηλαδή παίρνει υλικό από διάφορους χρήστες και χρησιμοποιώντας διάφορους αλγόριθμους, το προσθέτει όλο μαζί, και το σύνολο αυτού είναι που χρησιμοποιείτε για να βελτιώσει τη τεχνίτη νοημοσύνη. Επίσης ισχυρίζεται ότι το aggregated αποτέλεσμα, δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αναπαράγει κάποιος τις αρχικές εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν, δεν μπορούν να αναγνωριστούν πρόσωπα, η προσωπικές πληροφορίες. Εκτός και αν το περιεχόμενο είναι δημόσιο, δηλαδή είναι υλικό που έχει σταλεί στο Adobe Photos, το Behance που είναι μια από τις υπηρεσίες της Adobe κλπ.

Αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς το τι συμβαίνει, και υπάρχουν εξαιρέσεις που το υλικό μπορεί να καταλήξει όπως είναι, στην αρχική του μορφή, στα χέρια της adobe. Και μια τέτοια περίπτωση είναι όταν κάποιος παίρνει μέρος στο πρόγραμμα βελτίωσης του Photoshop, να παρέχει φωτογραφίες στο adobe stock, ή να παίρνει μέρος στις beta της Adobe.

Επίσης υπάρχει πιθανότητα το υλικό να καταλήξει σε χέρια ανθρώπων, ακόμη και προσωπικού που δεν εργάζεται στην adobe αλλά είναι προσωπικό με σύμβαση, outsourcing δηλαδή, πιθανότατα κάποια τρίτη εταιρία.

Εργάζομαι στο χώρο της τεχνολογίας, και ξέρω από πρώτο χέρι ότι καλή εκπαίδευση σε ΑΙ δεν μπορεί να γίνει αποκλειστικά μέσω αλγόριθμων. Χρειάζεται να στηρίξουν το training χειροκίνητα χρησιμοποιώντας ανθρώπινη παρέμβαση.

Οι συμβασιούχοι είναι πιθανότητα αυτοί που θα χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες, τον ήχο και το κείμενο μας για να εκπαιδεύσουν τους αλγόριθμους τις adobe. Υλικό αυτούσιο, όπως είναι αρχικά, χωρίς την επεξεργασία που κάνει η adobe και υποτίθεται δεν μπορούν να αναγνωριστούν προσωπικά δεδομένα.

Το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο, μιλάμε για πιθανή διαρροή ευαίσθητων δεδομένων, χωρίς τη συγκατάθεση χρηστών, και προσωπικά πιστεύω ότι μάλλον παραβαίνουν καμιά εκατοστή νόμους.

Στα FAQ που έχει ανεβασμένα η Adobe, αποφεύγει να μιλήσει στο πως ακριβώς χρησιμοποιεί η ίδια το υλικό, που αποστέλλεται, ποιοι έχουν πρόσβαση, και μιλάει περισσότερο για το πως δουλεύει το Machine Learning, εξηγώντας τη φιλοσοφία εκπαίδευσης της τεχνητής νοημοσύνης που κινεί περισσότερες υποψίες.

Όλοι εμείς, επαγγελματίες που χρησιμοποιούμε τη σουίτα της Adobe, μπορεί άθελα μας ευαίσθητο υλικό πελατών, να καταλήξει στα χέρια της Adobe, η των συμβασιούχων της, και εύκολα να διαρρεύσει, που στη συνέχεια μπορεί να κάνει πελάτες μας, να κινηθούν νομικά ενάντιων, και άντε να αποδείξεις μετά ποιος φταίει, και τι συνέβη.

Δυσαρεστημένοι συμβασιούχοι, ειδικά σε χώρες που οι νόμοι είναι χαλαροί, δεν θα διστάσουν να διαρρεύσουν υλικό, και είναι ανοικτή η πιθανότητα να μας εκθέσουν.

Θεωρώ απαράδεκτο που η Adobe αυτομάτως ενεργοποίησε την εγγραφή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, χωρίς τη συγκατάθεση μας.

Μπορεί να ενημέρωσε με ύπουλο τρόπο, ίσως κάποτε να έστειλε ένα απ’ αυτά τα e-mails που βλέπουμε συχνά, όπως “we updated our terms” με 200 σελίδες νομικό κείμενο και κανείς δεν διαβάζει.

Θεωρώ ότι το αντίθετο έπρεπε να είχε συμβεί, όλοι οι χρήστες να μην ήταν εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα, και μόνο εθελοντικά να εγγράφονται, έχοντας πλήρη γνώση για το πως θα χρησιμοποιηθεί το υλικό τους.

Η είδηση έγινε γνωστή από το τουϊτ που ανέβασε το Krita, που είναι ένα πολύ γνωστό open source πρόγραμμα κυρίως για ψηφιακή ζωγραφική.

Πάμε τώρα να δούμε πως απενεργοποιείτε τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα εκπαίδευσης της Adobe. Προτείνω όλοι να ακολουθήσετε τη διαδικασία, και να το απενεργοποιήσετε, πριν εσείς οι οι πελάτες σας βρεθείτε εκτεθειμένοι.
  1. Κάντε log-in στο λογαριασμο σας στην Adobe
  2. Επιλέξτε Privacy and Personal Data στο menu
  3. Απενεργοποιήστε το Allow my content to be analyzed by Adobe for product improvement and development purposes.

Δεν έχω δει κάποια επίσημη απάντηση από την Adobe, αλλά να με κάποιο μαγικό τρόπο μας πείσουν οτι δεν είναι έτσι τα πράγματα, τότε θα σας ενημερώσω σε comment και θα το κάνω επισύναψη.

Πείτε μου εσείς τι πιστεύετε; Θεωρείτε ότι έπραξε σωστά η Adobe;

Αφήστε τη γνώμη σας στα comments!

Bill Kastanakis

View all posts