Πώς να εξάγεις τέλειας ποιότητας βίντεο στο YouTube – Davinci Resolve

Είσαι έτοιμος να εξάγεις ένα τέλειο βίντεο στο YouTube; Τότε οι οδηγίες μας στο βίντεο και στο άρθρο κρίνονται απαραίτητες αν θέλεις να είναι σε τέλεια ποιότητα!

Ο απαραίτητος οδηγός της επιτυχίας!

  • Θα μάθεις πως να παράγεις ποιοτικά και εντυπωσιακά βίντεο τα οποία θα καταπλήξουν τους ακροατές σου. 
  • Θα μάθεις τα σημαντικότερα βήματα στην παραγωγή βίντεο. Από τη σχεδίαση του κειμένου έως την επεξεργασία και την κατάρτιση ενός εντυπωσιακού και ελκυστικού βίντεο. 

Μη χάσεις την ευκαιρία να κατακτήσεις την κορυφή του YouTube!

Πάτησε τώρα το παραπάνω βίντεο και απόλαυσε το!

Περιεχόμενα – Τι θα δούμε σε αυτό το βίντεο;

1. Εισαγωγή

2. Ήχος και Loudness Standards

3. Video – Encoding Settings σε Mac

4. Nvidia Encoding Settings σε PC

PS: Όλα τα βίντεο χρειάζονται πολλές ημέρες έρευνας, και πολύ χρόνο για γυρίσματα και μοντάζ. Αν θέλεις να στηρίξεις το κανάλι, ένα Like στο video, και subscribe αρκεί!

Εισαγωγή

Ως δημιουργοί είμαι σίγουρος ότι σπαταλάμε πολύ χρόνο στο να κάνουμε, μοντάζ, διόρθωση χρώματος, να βάζουμε sound effects αλλά και μουσική.

Στο τέλος όμως, μπορεί να μη δώσουμε την απαραίτητη σημασία στο πως να κάνουμε export το υλικό μας, με αποτέλεσμα η τελική ποιότητα να μην είναι η αναμενόμενη…

Και τότε, τι νόημα θα έχει όση δουλειά κάναμε στο μοντάζ και σε όλα τα υπόλοιπα; Σωστά, για αυτό και οι συμβουλές μου πιστεύω θα σου φανούν χρήσιμες!

Ρυθμίσεις για MAC

Ήχος – Βίντεο στο YouTube

Το YouTube προσπαθεί να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη, θέτοντας κάποια specifications για την ένταση του ήχου. Το κάνει αυτό ώστε να υπάρχει σταθερότητα στο υλικό που ανεβαίνει, και να μη χρειαστεί να ανεβοκατεβάζουμε το volume από βίντεο σε βίντεο.

Ο σκοπός του να κάνουμε καλή δουλειά, και να στείλουμε υλικό στο YouTube με τη σωστή ένταση, είναι να αποφύγουμε αυτή την αυτόματη μετατροπή και να διατηρήσουμε τη μέγιστη ποιότητα ήχου.

Δες πώς να φτιάχνεις τον ήχο των video σου με το Resolve Fairlight:

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε, είναι να προσαρμόσουμε τον ήχο στα standards που απαιτεί το YouTube

Πάμε να το κάνουμε βήμα, βήμα.

  • Show levels across video
  • Talk about balancing out
  • Move to Fairlight
  • Show the Metering

Για τον ήχο, η μονάδα μέτρησης που χρησιμεύουμε είναι το LUFS (Loudness Units Full Scale).

To LUFS βασίζεται στην ανθρώπινη ακοή. Έχει δημιουργηθεί βάση ενός ψυχοακουστικού μοντέλου για το πως το ανθρώπινο αυτί αντιλαμβάνεται την ένταση.

Είναι επίσης η μονάδα μέτρησης που το YouTube, το Netflix, το Apple Play και πολλές άλλες πλατφόρμες αναγνωρίζουν.

Παράδειγμα:

  • Το Netflix ζητάει το υλικό του να παραδωθεί στα -27 LUFS.
  • To Apple Music στα -16 (+/- 1) LUFS.
  • To Spotify και το YouTube στα -14 LUFS.

Και αναρωτιέσαι τώρα, πώς ξέρω τι LUFS πρέπει να στοχεύσω;

1. Οι πάροχοι ανακοινώνουν τα Loudness Standards, και είναι πολύ εύκολο να τα βρούμε απλά ψάχνοντας στο Google.

2. Υπάρχει επίσης ένας πίνακας στο YouLean: https://youlean.co/loudness-standards-full-comparison-table/

Πάμε να δούμε πως διαβάζουμε το LUFS meter του Davinci Resolve:

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για να κατανοήσεις το concept και τη λειτουργία του, τσέκαρε το βίντεο.

Έχουμε το Monetary loudness, που απεικονίζει την ένταση σε LUFS αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή.

Μετά έχουμε το Short Term Loudness, που μετράει το LUFS τα τρία τελευταία δευτερόλεπτα. Καλό για να δούμε την ένταση σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του ήχου.

Και μετά έχουμε το Integrated Loudness, που μετράει το Loudness σε όλο το υλικό, Για παράδειγμα, ολόκληρο το film, ή ολόκληρο το YouTube video.

Όταν λέμε -14 LUFS το Integrated Loudness πρέπει να είναι -14 LUFS καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Για να μετρήσουμε το Integrated Loudness, πρέπει να αφήσουμε το υλικό να παίξει, real time. Η τιμή αυτή αλλάζει όσο το υλικό παίζει, και στο τέλος θα δούμε το τελικό LUFS. Θα δούμε όμως και κάποια tips το πως να δουλέψουμε γρηγορότερα.

Το davinci resolve μπορεί να μας βοηθήσει να φέρουμε τον ήχο στο specification που θέλουμε, αλλά θα πρέπει να αλλάξουμε κάποια settings!

Αν δεν είσαι έμπειρος/η, τότε μπορεί να δυσκολευτείς στην επεξεργασία του, οπότε για αυτό και έχω ετοιμάσει το εκτενές βίντεο στο οποίο θα έχεις οπτικοακουστικά διαθέσιμο το υλικό.

“30 λεπτά δωρεάν training για μέγιστα αποτελέσματα. Αξίζει, έτσι δεν είναι;”

Ας δούμε το demo:

Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί το davinci resolve για να μετρήσει το LUFS, καθορίζεται από κάποιο standard. 

Σημείωσε το, να το θυμάσαι: ITU-R BS.1770-4. Αυτή είναι η τελευταία έκδοση, και αυτό προτείνω να χρησιμοποιήσεις στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Settings → Make sure να είναι στα 48Khz.

Set -14 LUFS

Lock Metering to transport (resets metering every time the playhead moves)

Set Absolute Scale

LUFS meter του Davinci Resolve - βίντεο στο youtube

Ο σκοπός μας είναι να φέρουμε το υλικό όσο περισσότερο κοντά στο -14 LUFS. Θα κάνουμε τη διαδικασία σε βήματα.

1. Πρώτα θα φτιάξουμε τα levels. Αudio Levels (μπορείς να χρησιμοποιήσεις δεξί κλικ, Analyse), προσοχή να μην κάνει clipping.

Κανονικά πρέπει να αφήσουμε όλο το υλικό να παίξει από την αρχή μέχρι το τέλος, real time. Ναι, αν έχουμε μια ώρα υλικό, πρέπει να περιμένουμε μια ώρα ώστε να μετρήσει το integrated Loudness.

Ευτυχώς, όμως υπάρχουν τρόποι για να γίνει ταχύτερα!

Κάνουμε δεξί κλικ analyse, το οποίο θα μας δείξει που βρισκόμαστε για το συγκεκριμένο clip. Μπορούμε επίσης να κάνουμε bounce, το track, και να κάνουμε analyse όλο το υλικό

2. Αν τα levels είναι ακόμη χαμηλά, η επόμενη στρατηγική είναι να χρησιμοποιήσουμε compression. Αν δεν ξέρεις πως δουλεύει ο compressor του resolve, υπάρχει σχετικό βίντεο εδώ!

3. Το τρίτο βήμα είναι να χρησιμοποιήσουμε τον Limiter του davinci resolve. ‘Ετσι ώστε να λήξουμε το τελικό loudness.

Ο Limiter χρησιμοποιείτε στο master bus, και είναι το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να έχουμε στο chain μας. O limiter θα περιορίσει το υλικό ώστε να μην κάνει clip και παραμόρφωση.

Δες περισσότερες πληροφορίες για τα specs [open youlean] μέσα στο βίντεο.

Στη προκειμένη περίπτωση, η δύναμη της εικόνας είναι πιο δυνατή του γραπτού λόγου.

True Peak

Sample Peak VS True Peak, το μεγαλύτερο σημείο σε ένταση, που φτάνει 1 sample. Όταν το Sample Peak μπορεί να είναι -0dbFS, αλλά όταν ο ήχος μετατραπεί από ψηφιακό σε αναλογικό το true peak μπορεί να πάει πάνω από το μηδέν, και αυτό θα προκαλέσει distortion, δηλαδή παραμόρφωση.

Φυσικά δεν θέλουμε να συμβεί αυτό, και έτσι κάθε πάροχος προτείνει για λόγους ασφάλειας το True peak να είναι -1, -2 κλπ.

Αυτή είναι μια χειροκίνητη διαδικασία, αλλά έτσι έχουμε περισσότερο έλεγχο στο αποτέλεσμα. Δηλαδή, ελέγχουμε εμείς το πόσο compression θα βάλουμε, και πόσο θα επέμβει το limiter. Στα μειονεκτήματα είναι το ότι είναι χρονοβόρα διαδικασία.

  • Το resolve μπορεί να το κάνει και αυτόματα, αλλά τουλάχιστον στην έκδοση που είμαι τη στιγμή, που είναι η 18.1, η συγκεκριμένη λειτουργία έχει bug και δεν δουλεύει σωστά. Θα σας δείξω όμως πως χρησιμοποιείται ώστε να το δοκιμάσεις μόνος/η ίσως σε μεταγενέστερες εκδόσεις.

Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάτι που λέγεται roundtrip, δηλαδή να εξάγουμε τον ήχο σε ένα εξωτερικό πρόγραμμα, και να κάνουμε εκεί το Loudness Normalisation αυτόματα.

Υπάρχουν δυο τρόποι:

1. Izotope RX Workflow

2. Wavelab Workflow

Αν το υλικό δεν είναι καλό από την αρχή, δεν πρόκειται να διορθωθεί εδώ ότι και αν κάνουμε. Όπως και με τον ήχο. Οι περισσότερες κάμερες καταγράφουν Η264 ή Η265, οπότε και έχουμε το πρώτο επίπεδο συμπίεσης με το που κάνουμε την εγγραφή.

Μετά θα κάνουμε editing, και θα κάνουμε export, σε 264 ή 265, και εδώ έχουμε το δεύτερο επίπεδο συμπίεσης.

Θα ανεβάσουμε το βίντεο στο YouTube. Το Youtube οτιδήποτε και αν του στείλεις, θα το ξανασυμπιέσει στο δικό του codec (VP9). Οπότε έχουμε το τρίτο επίπεδο συμπίεσης.

Επίπεδα συμπίεσης - Βίντεο στο YouTube
Επίπεδα συμπίεσης

Τι μπορούμε να κάνουμε:

Αν έχεις κάμερα ή εξωτερικό video recorder όπως το Atomos Ninja, που γράφει βίντεο σε lossless format, όπως ProRes η DNxHD αυτή θα είναι η καλύτερη επιλογή.

Σε αντίθετη περίπτωση, χρησιμοποίησε το καλύτερο δυνατό codec με το καλύτερο bitrate που διαθέτει η κάμερα σου για να κάνεις εγγραφή. Στις τελευταίες Sony για παράδειγμα είναι το XAVC S-I 4K στα 600Mbps. Συμπιεσμένο, αλλά με πολύ καλό bitrate.

Πώς θα κάνουμε export:

Η ιδέα είναι να ανεβάσουμε τη καλύτερη δυνατή ποιότητα στο Youtube, που με τη σειρά του όταν το συμπιέσει να μας δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Θα μπορούσαμε να αποφύγουμε μια γενιά συμπίεσης, αν κάνουμε export πάλι σε ProRes και να ανεβάσουμε αυτό το αρχείο στο YouTube. Προετοιμάσου όμως για τεράστια αρχεία, και μετά ώρες processing από το YouTube που στο τέλος πάλι θα το μετατρέψει στο δικό του Format.

Αν έχεις το bandwidth για να το κάνεις, είναι η λύση που θα δώσει τη καλύτερη δυνατή ποιότητα.

Πάμε να δούμε όμως ένα πιο λογικό σενάριο, που είναι να συμπιέσουμε το υλικό μας σε H265 που θα μας δώσει πολύ καλή ποιότητα, και λογικά μεγέθη αρχείου.

Και να τονίσω εδώ, ότι οι παράμετροι που θα χρησιμοποιήσουμε για συμπίεση, εξαρτώνται, από το είδος του υλικού.

Resolve Deliver Module.

Τι είναι τα Multimedia Containers

Multimedia Containers - βίντεο στο YouTube
Multimedia containers

Containers είναι τα AVI, MOV, MKV, mp4. Mov ή MP4 είναι κατάλληλα για YouTube. Επιλέγουμε το Mov, που είναι αρκετά ευέλικτο σαν container.

Επιλογή Codec

H265 – Καλύτερη απόδοση στη συμπίεση, είναι η εξέλιξη του. Η.264, σου βγάζει μικρότερα αρχεία.

Use Hardware acceleration if available, ενεργοποίησε το. Θα κάνει ταχύτερη συμπίεση, ειδικά στα Macs με M1 που έχουν hardware video encoding engines.

Use Network Optimisation: off

Όταν το αρχείο έχουμε σκοπό να το στείλουμε μέσω δικτύου, καθώς ακόμη γίνεται rendering, και πριν το rendering ολοκληρωθεί, κάποιος μπορεί να ξεκινήσει την αναπαραγωγή του.

Resolution:

Το ΥouTube συμπιέζει διαφορετικά τα βίντεο, με παράγοντα την ανάλυση.

  • Για 1080p χρησιμοποιεί, το AVC1 (Advanced Video Coding) codec που χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με το H264.
  • Για πάνω από HD, όπως QHD, UHD χρησιμοποιεί το VP9.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιεί το AV1, κυρίως σε 8Κ HDR videos.

Η σειρά έχει ως εξής AVC1 > VP9 > AV1

Nerds for stats.

Δεν θες το YouTube να συμπιέσει το βίντεο σου σε AVC1, θες να το συμπιέσει σε VP9 που συμπιέζει μόνο τα QHD και UHD.

Γι’ αυτό δεν πρέπει να του στείλεις 1080p υλικό. Είσαι καταδικασμένος να το συμπιέσει με AVC1 αν το κάνεις αυτό.

Οπότε αν το βίντεο σου είναι 1080p, κάνε Upscale σε UHD. Δεν χάνεις κάτι. Θα ανεβάσεις μεγαλύτερο αρχείο, με κέρδος να το συμπέσει καλύτερα το YouTube και να κερδίσεις ποιότητα. Οπότε ορίζουμε UHD.

Use Vertical Resolution: Απενεργοποιημένο.

Το ενεργοποιείς μόνο αν θες να εξάγεις το content σου σε κάθετη ανάλυση, όπως υποστηρίζουν συγκεκριμένα social, όπως YouTube Shorts / TikTok κλπ. Θα πρέπει να σετάρεις και το project σου έτσι όμως.

Frame Rate:

Χρησιμοποίησε το native framefrate, όπως έχεις ορίσει στα project settings μην το αλλάξεις.

Chapter from Markets:

Θα δημιουργήσει chapters για κάθε marker στο timeline.

Quality: Restrict to 80000

Όσο πιο πάνω τόσο καλύτερα, αλλά τόσο μεγαλύτερο το αρχείο. Μην διστάσεις να το ανεβάσεις στο Maximum που αντέχεις και προτείνω να είσαι αδίστακτος! Βέβαια δεν έχει νόημα να φτάσεις και τα μεγέθη του Pro Res.

Προσωπικά το αφήνω 80000. Αν το υλικό σου είναι 24 η 30fps και όχι 60fps όπως εμένα, μπορείς να το κατεβάσεις.

Limit Data Rate every: Απενεργοποιημένο

Προορίζεται περισσότερο για live streaming. Θα περιορίσει το data rate κάθε 6 δευτερόλεπτα ή ότι άλλο βάλουμε εδώ.

Optimize for Speed: Απενεργοποιημένο.

Ο encoded θα δώσει βάση στη ποιότητα του encoding, όχι στη ταχύτητα.

Multipass Encode: Ενεργοποιημένο.

Θα πάρει περισσότερο χρόνο, αλλά έχει σημαντικά προτερήματα. To resolve θα κάνει διαφορετικά passes (περάσματα) για να δει πως θα κωδικοποιήσει το υλικό καλύτερα, και στο τέλος θα κάνει την κωδικοποίηση.

Key Frames: Automatic

Αυτή η ρύθμιση θα δώσει οδηγία στον encoder, να δημιουργήσει key frames κάθε Χ frames. Τα keyframes είναι ασυμπίεστη πληροφορία, ένα ολοκληρωμένο καρέ, και δεν εξαρτάται από τα προηγούμενα frames. Είναι το ίδιο με τα I frames. Έχει νόημα να ορίσουμε αυτή τη ρύθμιση χειροκίνητα, αν θέλουμε το βίντεο να γίνεται ταχύτερο seek, αλλά με κόστος το μέγεθος

Frame Reordering: Ενεργοποιημένο.

Είναι ο τρόπος που κωδικοποιεί τα B-Frames. Απενεργοποιημένο θα κάνει ταχύτερη τη κωδικοποίηση, αλλά ενεργοποιημένο θα μας δώσει καλύτερη ποιότητα!

Render settings custom export βίντεο στο YouTube
Render settings custom export

Διαφορετικά settings για το PC

Αυτές είναι οι ρυθμίσεις που πρέπει να κάνεις:

1. Format: Quicktime

2. Codec: H.265

3. Encoder: NVidia

4. Network Optimisation: Off

5. Use Vertical Resolution: Off

6. Framerate: Native

7. Export Alpha: Απενεργοποιημένο. Αυτή η επιλογή είναι αν θέλουμε να κάνει export το Alpha Channel. To Alpha channel είναι ένα είδος μάσκας η οποία είναι χρήσιμη κυρίως όταν κάνουμε compositing. Εμείς δεν την χρειαζόμαστε οπότε, απενεργοποιημένο.

8. Chapter from Markers:Αν θέλουμε να δημιουργήσει chapters (κεφάλαια). Στο YouTube αυτό γίνεται διαφορετικά, οπότε απενεργοποιημένο.

9. Constant QP: Αυτή είναι η καλύτερη ρύθμιση για μέγιστη ποιότητα (άλλα πρέπει να ξέρεις τι κάνεις, θεωρείται λίγο επικίνδυνη). Θα μας επιτρέψει να ρυθμίσουμε τις παραμέτρους για quantisation ώστε να έχουμε διαφορετική συμπίεση για κάθε microblock.

10. Constant Bitrate: Θα χρησιμοποιήσει σταθερό bitrate, ακόμη και αν το υλικό δεν είναι περίπλοκο και δεν χρειάζεται.

11. Preset: Very Slow. Αν ο encoder εστιάσει περισσότερο στο να κάνει γρήγορο encoding με βάρος τη ποιότητα ή το αντίθετο. Θέλουμε ποιότητα όχι ταχύτητα, οπότε very slow.

12. Tunning: High Quality

13. Two Pass: Full. Οι τιμές που προτείνω είναι 16, 22, 24 για 500mb / sec αρχείο, και βγάζει άψογη ποιότητα.

14. Lookahead: 16. Κάνει στατιστική ανάλυση σε αυτά τα frames, ώστε να βελτιώσει τη ποιότητα του encoding. To αφήνω στο default.

15. Disable Adaptive I-frame at scene cut: Off. Όταν έχουμε cuts, o encoder θα χρησιμοποιήσει ένα I frame, που περιέχει τη πλήρη πληροφορία. Αν το ενεργοποιήσουμε αυτό, θα σταματήσει να το κάνει αυτό. Θα βγάλει μικρότερο αρχείο, αλλά χειρότερα συμπιεσμένο.

16. Enable Adaptive B-frame: Θα πει στον encoder να χρησιμοποιήσει όσα b-frame χρειάζεται για να κάνει compression. To αφήνουμε ενεργοποιημένο.

17. AQ Strength: Έχει να κάνει με το πως κωδικοποιεί το frame. Η τιμή είναι από 1 έως 15, και στο 8 καλύπτει τις περισσότερες περιπτώσεις.

18. Enable Non reference P-frame: Enable Weighted prediction: Αυτή η ρύθμιση χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει πιο ιδιαίτερες καταστάσεις όσον αφορά τη συμπίεση, όπως το fade in και out σε μαύρο.

Οπτικά οι ρυθμίσεις για τη καλύτερη δυνατή ποιότητα για το βίντεο στο YouTube
Οπτικά οι ρυθμίσεις για τη καλύτερη δυνατή ποιότητα – Davinci Resolve

Συμπερασματικά!

Είδαμε πως λειτουργούν τα settings του encoder, και ποια settings θα μας βοηθήσουν να πάρουμε τη μέγιστη ποιότητα. 

Μετά από αυτό το βίντεο θα μπορείς και μόνος/η σου να πάρεις αποφάσεις και να κάνεις export το υλικό σου σε εξαιρετική ποιότητα!

Ελπίζω το βίντεο να βοήθησε, ως την επόμενη φορά χαιρετώ!

Bill Kastanakis

View all posts